2008 Anzak Töreni Hazırlıkları Başladı

 

Çanakkale'de 24-25 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 2008 Anzak törenleri için hazırlıklar başladı. Avustralya ve Yeni Zelanda büyükelçileri Çanakkale''ye gelerek, Vali Orhan Kırlı ile tören programı hakkında görüştü. Çanakkale'ye gelen Avustralya Büyükelçisi Peter Doyle veYeni Zelanda Büyükelçisi Hamish Cooper, Vali Orhan Kırlı'yı makamında ziyaret etti. Yaklaşık 6 kişilik bir heyetin de katıldığı ziyaretle ilgili açıklamalarda bulunan Vali Kırlı, 2008 yılı Anzak törenleri ile ilgili hazırlıkların şimdiden başladığını belirterek, "Konuk büyükelçilerimiz 24-25 Nisan tarihlerinde Gelibolu yarımadasında gerçekleştirilecek olan Anzak törenleri ile ilgili ön görüşmeler yapmak üzere ilimize geldiler. Bizler bu törenlerin en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için Türkiye olarak elimizden gelen çabayı gösterip kendilerine yardımcı oluyoruz. Ancak biz Avustralya ve yeni Zelanda ile aramızdaki dostluk bağlarının sadece bu törenlerle sınırlı olmamasını istiyoruz. Bunun dışında her zaman bu dostluk bağlarımızın devam etmesini istiyoruz" dedi.

Avustralya Büyükelçisi Peter Doyle ise, Anzak törenlerinin bu yıl da başarılı olarak yapılması için gerekli çalışmalara başladıklarını belirterek, "Bu törenleri Avustralya ve Yeni Zelanda olarak Türkiye ile ortaklaşa gerçekleştiriyoruz. Türk hükümetinin de bu konuda bizlere gösterdiği yakın ilgiye teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Yeni Zelanda Büyükelçisi Hamish Cooper da, bu yılkı törenlere yaklaşık 10 bin Avustralya ve Yeni Zelandalı vatandaşın katılmasını beklediklerini kaydederek, tören programının hazırlanmasında kendilerine destek olan Türk makamlarının teşekkür etti.

Öte yandan toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Vali Kırlı, Gelibolu yarımadasında yer alan ve büyük tartışmalara sebep olan Anafartalar sahil yolunun (Anzak yolu) halen tamamlanamamasının sebebinin müteahhit ile yaşanan ihtilaf olduğunu belirterek, "Müteahhidin alacaklarının olduğunu iddia etmesi sebebiyle yolun yapımı uzuyor. Bizim burada esas sorumluluğumuz törenlerin yapılacağı yere ulaşımın sağlıklı olarak yapılmasıdır. Bu konuda bu bölgede ulaşımda bir sorun yok" dedi. Yapılan konuşmaların ardından Vali Orhan Kırlı, konuk büyükelçilere çeşitli hediyeler verdi.