Seyit Onbaşı' nın Kızı Vefat Etti
12.12.2007

 

Çanakkale Deniz Zaferi ile özdeşleşen Koca Seyit' in (Seyit Çabuk) kızı Ayşe Yıkar (96), Balıkesir' in Havran ilçesi Kocaseyit köyünde vefat etti.Çanakkale Deniz Zaferi'nde büyük yararlılıklar gösteren ve 245 kiloluk top mermisini tek başına namluya yerleştirerek İngilizlerin ''Ocean'' adlı zırhlısının batırılmasını sağlayan Koca Seyit’in (Seyit Çabuk) kızı Ayşe Yıkar (96), Balıkesir'in Havran ilçesi Koca Seyit köyünde vefat etti.

Hayatı sefaletle geçen ve 1939 yılında zatürreeden ölen Koca Seyit' in, 3 oğlu ve 2 kızından hayattaki tek çocuğu olan Ayşe Yıkar' ın, 26.10.2007 günü saat 16.00 sıralarında vefat ettiği bildirildi.

Pek çok isimsiz kahraman gibi Koca Seyid de vefasızlıklar girdabına sürüklendi. Köyüne döndü. Hamallıkla geçinmeye çalıştı. Bu sıralarda üşüttü ve vereme yakalandı. Adı tarihe altın harflerle geçen kahraman, fakirlik içinde yakalandığı veremden kurtulamayarak sessiz sedasız dünya misafirhanesine veda etti.

Kızı Rahmetli Ayşe Yıkar;
“Gençliğimizde hep aç ve sefil bir hayat yaşadık. Annem de zaten aç ve perişan bir hayattan dolayı hastalıktan öldü. Ondan geriye bir şey kalmadı. Zaten bir şeyi yoktu ki.” diyordu (Bkz: Çanakkale’nin Ruh Portresi, İbrahim Refik, Albatros Yay.).

Seyid, (Seyit Çabuk) 1889 yılında Havran ilçesinin Çamlık köyünde dünyaya gelmişti. Yoksul, topraksız bir köylünün çocuğuydu. Ve 1939’da öyle de öldü.