GELİBOLU YARIMADASI MERCEK ALTINDA
13.02.2009

 

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, kepçeyle yapılan izinsiz yol çalışmaları nedeniyle mercek altına alındı. Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç bölgede incelemelerde bulundu.

Eldemir, "Hatalar varsa düzeltiriz" dedi.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda yeni yapılan 1 ve 2 No'lu Sarıtepe Şehitliği ile 7 ve 8 No'lu Zığındere Şehitliği'nin onaylanan projeden farklı; Kabatepe Limanı ile Alçıtepe Köyü arasındaki 12 kilometrelik yolun ise izinsiz kepçeyle kazılarak yapıldığı gerekçesiyle ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunma kararı alması Çevre ve Orman Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Son olarak Anzak Koyu'nu da içine alan 6.5 kilometrelik Anafartalar Sahil Yolu'yla ilgili hazırlanan yeni projenin de istinat duvarı engeliyle karşılaşması üzerine Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç Çanakkale'ye geldi. Koruma Kurulu yetkilileriyle görüşüp bilgi alan Eldemir ile Yalınkılıç ardından da Gelibolu Yarımadası'na giderek sorunlu işleri yerinde inceledi. Gelibolu Yarımadası'ndaki gezilerine, onarılarak bir yıl aradan sonra yeniden ziyarete açılan Kabatepe Tanıtım Merkezi Müzesi'nden başlayan Eldemir ile Yalınkılıç daha sonra Anzak Koyu'na giderek yapımı yılan hikayesine dönen yolda incelemelerde bulundu. Eldemir, Çanakkale Savaşları'nın 94'üncü yıldönümü törenleri yaklaşırken Gelibolu Yarımadası'nda yapılan işleri yerinde görmek, varsa eksiklerin gidermek için bu inceleme gezisini yaptıklarını söyledi.

ANZAK YOLUYLA İLGİLİ ENDİŞELER VAR
Anafartalar Sahil Yolu'nun Anzak Koyu bölümünde yolun deniz kenarına istinat duvarı örülmesini öngören son projenin Koruma Kurulu tarafından reddedilmesiyle ilgili görüşlerini de dile getiren Eldemir, "Aslında Anafartalar Sahil Yoluyla ilgili olarak hazırlanan proje Koruma Kurulu tarafından kabul edildi. Ancak bazı endişe duydukları hususlar var. Örneğin yolun altında çıkartma yapan Anzak birliklerinin komuta merkezleri ve cephaneliklerinin olabileceği endişesi var. İstinat duvarı örülmeden bu alanda bir araştırma yapılması, eğer bunlar tespit edilirse o bölgelere istinat duvarları yapılmaması isteniyor. Bu öneriyi dikkate alacağız. Gerekli araştırmayı yapacağız. Hakikaten yolun altında tarihi bir kalıntıya rastlarsak tabi ki bu tarihi kalıntıları Çanakkale Savaşları için birer hazine olarak görüp onları korumak da hepimizin görevidir" dedi.

HATA VARSA DÜZELTİRİZ
Mustafa Eldemir, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda yeni yapılan 1 ve 2 Nolu Sarıtepe ile 7 ve 8 Nolu Zığındere Şehitlikleriyle ilgili Koruma Kurulunun tespit ettiği problemler bulunduğunu hatırlatırken, "Eğer bu şehitliklerde hatalar varsa düzelteceğiz. Burada kurumlar arası bir çekişmeden ziyade en iyisini, en güzelini tarihi gerçeklere uygun yapmak hepimizin vazifesidir" diye konuştu.

Çanakkale Savaşı Araştırmacısı
Ahmet Yurttakal' ın haberi