ANZAK YOLU, BU DEFA CEPHANELİK ŞÜPHESİYLE YAPILAMIYOR
11.02.2009

 

Anafartalar sahil yolu, bölgede cephanelik olabileceği şüphesiyle yapılamıyor.

Milli Park için hazırlanan "Uzun Devreli Gelişme Planı" çerçevesinde 2004 Aralık ayında yapımına başlanan 6,5 kilometrelik yol, Türkiye ile Avustralya arasında diplomatik krize sebep olmuştu. Yapımına başlandığından itibaren Avustralyalı yetkililerin, Anzak Koyu'nun doğal dokusunun bozulduğunu ileri sürerek engel olduğu Anzak yolu, 4 yılı aşkın süredir tamamlanamıyordu.

Son olarak geçen yıl, Avustralyalıların görüş ve istekleri dikkate alınarak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından "ARUP" adlı bir İngiliz şirketinin İstanbul ofisinde yeni bir proje hazırlatılmaya başlandı ancak Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu bunu onaylamadı. Kurul Başkanı Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, hem yazılı kaynaklarda hem de arazi verilerinde, Anzak yolunun altında Avustralya'ya ait cephanelik, komuta merkezleri ve sığınaklar olabileceği bilgisi bulunduğunu hatırlattı.

Prof. Dr. Altınoluk, "Elbette yolu stabil hale getirebilmek için bunun gerekliliği var fakat burası özel bir coğrafya. Ulusumuzun bütünlüğüyle oluşan, büyük bir enerjinin açığa çıktığı bir toprak parçası. Diğer yandan da uzak kıtaların tarihlerinin yeniden yazıldığı bir yer. Böyle olunca çok titiz davranmamız gerekiyor. Bu yol sadece bir mühendislik değil, aynı zamanda mimarlık projesi. Peyzaj, arkeoloji ve sanat tarihi disiplinlerinin bir araya gelerek yapılması gereken bir çalışma. Jeofizik araştırmaları ve savaş arkeolojisi çalışmalarından sonra yola müdahale edilebileceği kanısına vardık. Bölgede savaş arkeolojisine yönelik bir bilgi ve belge varsa, bugüne ve gelecek kuşaklara aktarabilmemiz gerekiyor." diye konuştu. Bu gerekçelerle projeyi kabul etmeyerek Çevre ve Orman Bakanlığı'na geri gönderdiklerini belirten Ülkü Altınoluk, bütün bu çalışmalar tamamlandıktan sonra görüşleri doğrultusunda projede değişiklik yapılacağını belirtti.

Çanakkale Savaşları Araştırmacısı
Ahmet Yurttakal' ın haberi