Türkiye 'Sarıkamış Şehitleri'ne yürüyor
19.12.2008

 

Sarıkamış şehitleri anısına Haydarpaşa'dan asker uğurlama töreni yapılacak. Sarıkamışta 90 bin fidan dikilecek, 90 bin karanfil dağıtılacak.

Kars Valiliği tarafından 27-28 Aralıkta, Sarıkamış Harekatında şehit düşen Mehmetçikler anısına "Türkiye Sarıkamış Şehitlerine Yürüyor Anma Programı" düzenlenecek.Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Sarıkamış şehitlerinin 94. anma yıl dönümü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini bildirdi. Anma etkinliklerinin İstanbul'dan başlatılacağını ifade eden Erden, "20Aralıkta İstanbul Haydarpaşa Tren Garından Sarıkamış Şehitlerini Anma Programını, tarihsel gerçekliğe uygun olarak 'Sarıkamış'a asker uğurlama' töreni ile başlatacağız" dedi. Şehit olan Mehmetçikler için fidan dikimi ve karanfildağıtımı da yapacaklarını belirten Erden, şöyle konuştu:"İstanbul Haydarpaşa Tren Garı'ndaki törende, aynı zamanda '90 binŞehide 90 bin Fidan' kampanyasını da başlatacağız. Bahar döneminde deşehitlerimizin anısına fidanları dikeceğiz. Ayrıca şehit olan askerlerimiz için90 bin karanfil dağıtacağız. Yapacağımız çalışmalarla Sarıkamış şehitlerimizinfedakarlığını tekrar gündeme getirip, Sarıkamış'ta yapılacak etkinliklerle ilgilifarkındalık oluşturmaya çalışacağız."

KARDAN ŞEHİT HEYKELLERİ YAPILACAK
Sarıkamış'taki etkinliklerin, 26 Aralıkta başlayacağını ifade eden Vali Erden, "Etkinliklerimize 80 ilden Sarıkamış şehitlerinin torunlarını, şehit yakınlarını, gazilerimizi, şair, yazar ve edebiyatçıları, üniversitelerimizden tarih ve iletişim fakültesi öğrencilerini davet ettik" dedi.Etkinlikler kapsamında 26 Aralıkta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Sarıkamış Harekatı Anma Alanları Fikir Yarışması sonuçlarının açıklanacağını bildiren Erden, şunları söyledi: "27 Aralıktaki etkinlikler, kardan şehit heykellerinin açılışı ilebaşlayacak. Ardından Toprak Otelde "Sarıkamış: Bir Hüznün Hikayesi" adlı tiyatro oyunu sahnelenecek. Açılış konuşmalarının ardından Sarıkamış Harekatı ve sonuçları konulu söyleşi yapılacak. Söyleşiye Atatürk Araştırma Merkezi BaşkanıProf. Dr. Cezmi Eraslan katılacak. Akşam da Erkan Oğur, Recep Ergül, İsmail Hakkı Demircioğlu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehter Takımı, Sarıkamış ağıtlarındanoluşan konser verecek."

HAREKATIN YAPILDIĞI GÜZERGAHTA 5 KİLOMETRELİK YÜRÜYÜŞ
Pazar Günü Sarıkamış Harekatı'nın yapıldığı güzergah olan Kızıl ÇubukKöyü - Yukarı Sarıkamış yolunda yürüyüş yapılacağını kaydeden Vali Erden, "5kilometrelik güzergahta yürüyüş yapılacak. Yürüyüşle birlikte zor hava şartlarında harekatı yapan askerlerimizin yaşadığı anlar daha iyi anlaşılacak" dedi.Yürüyüşün ardından Sarıkamış Şehitliğinde tören düzenleneceğini belirten Erden, törenin ardından Sarıkamış ilçe merkezine dönüleceğini, Cumartesi günü düzenlenecek konserin Pazar akşamı da Kars İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayındatekrarlanacağını bildirdi.Vali Erden, başta Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan olmak üzeredevlet protokolüne davetiye gönderdiklerini kaydetti.

Kaynak: Erzurum A.A