57. Alay Sancağı Nerede
8.05.2008

57. Alay Sancağı' nın Avusturalya'nın Melbourn Müzesinde sergilendiği söylenmektedir. Gidip İncelemişler gibi;

" Bu alay sancağı Gelibolu Savaş alanından getirilmiştir. Ama esir edilememiştir. Çünkü Türk ordusunun milli geleneklerine göre bir alayın sancağı, alayın son eri ölmeden teslim edilmez. Bu sancak, son muhafızının da altında ölü olarak yattığı bir ağacın dalında asılı olarak bulunmuştur. Kahramanlık timsali olarak karşımızda duran bu Türk Alay Sancağını selamlamadan geçmeyiniz."
İbaresinin Yazılı olduğu belirtilmektedir.

Mart 2008 yılında Avustralya' ya Giden Arkadaşım Mustafa Çaya' dan, Melborn' deki Müzede özellikle 57. Alay Sancağı' nın olup olmadığını araştırmasını ve resimlerini çekmesini rica ettim. 57. Alay Sancağını Melborn' deki müzede araştıran ve Müzenin resimlerini çeken Mustafa Çaya, 57. Alay Sancağı ile ilgili en ufak bir resmin dahi olmadığını belirtti. Müze yetkilileriyle de görüşen arkadaşım " Sancakla igili hiç bir kaydın olmadığı" bilgisini aldı. Çeşitli Gazete ve dergilerde zaman zaman yer alan haberlere göre Sancağın Müzede Sergilendiği söylenmekte ve çok ciddi İnternet sitelerinde bile bu konuda haber yapılmaktadır. MSB ( Milli Savunma Bakanlığı ) nın hazırlatmış olduğu dergi ve CD de bile bu Sancağın Melborn' deki müzede olduğu ve altında da yukarıda belirtilen yazının yer aldığı belirtilmektedir.

Galeri Bölümümüzde Melborn Müzesinin Resimlerini Görebilirsiniz.

Sİte Editörü
Seyit Ahmet Sılay