Anzak Koyuna 2008 Çıkarması
24.04.2008

 

ÇANAKALE Savaşları'na İngiltere'nin sömürgesi olarak katılan ve kanlı çarpışmalarda hayatını kaybeden Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerler, 24 ve 25 Nisan tarihlerinde, Gelibolu Yarımadası'nda düzenlenecek törenlerle anılacak. Şafak ayininin yapılacağı Anzak Koyu'na mini bir şehir kuruldu, tribünler, seyyar tuvaletler, dev ekranlar hazırlandı, çay-kahve servisi için hazırlık yapıldı.

Çanakkale Kara Savaşları'nın ve Anzak Çıkarması'nın 93'ncü yıldönümü nedeniyle 24 ve 25 Nisan tarihlerinde Gelibolu Yarımadası'nda düzenlenecek törenlere katılmak üzere gelmeye başlayan Avustralya ve Yeni Zelandalı turistler, kentte büyük bir hareketlilik yarattı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 10 bin kadar Anzak torununun katılacağı törenler için Çanakkale merkezindeki oteller, bir bölümü bir yıl öncesinden yapılan rezervasyonlarla doldu. Gün boyu Gelibolu Yarımadası'ndaki savaş alanlarını gezen Anzak torunları, özellikle bu bölgedeki esnafı da yaptığı alışverişlerle sevindirdi. Bazı Anzak torunları, törenler öncesi ziyaret ettikleri Anzak Koyu'nda bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

HÜKÜMETLER HAZIRLIK YAPTI

Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleri, binlerce kilometre uzaklıktan atalarını anmaya gelen vatandaşlarını Gelibolu Yarımadası'nda en iyi
şekilde ağırlamak için çaba harcarken, hazırlıklarını da tamamladı. Anzak Koyu ve Lone Pine Anıtı'ha beşer bin kişilik portatif tribünlerle iki dev ekran kuruldu. Törenlere katılacaklara dağıtılmak üzere 10 bin tanıtım kitapçığı hazırlandı. Ayrıca törene katılacakların tuvalet ihtiyacı düşünülerek Anzak Koyu ile Lone Pine Anıtı'na 209 seyyar tuvalet ve lavabo kuruldu. Anzak Koyu'na giden yola seyyar sokak lambaları yerleştirildi. Aydınlama için 18 kilometre elektrik ve iletişim kablosu, 32 jeneratör kullanıldı. Anzak Koyu'ndaki tören alanı da projektörlerle aydınlatıldı. Törenlerde bölgede 400 jandarma, 100 polisin görev yapacağı belirtildi.

Çanakkale Turistik Otelciler Derneği Başkanı Ali Akol, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23, 24 ve 25 Nisan tarihlerinde Çanakkale merkeziyle Gelibolu Yarımadası'ndaki otellerin tamamen dolduğunu söyledi.

HER YIL 10 BİN GENÇ ZİYARETÇİ

Anzak Koyu'ndaki tören hazırlıklarını denetlemek için bölgede bulunan Avustralya Gaziler Bakanlığı Müsteşarı Mark Sullivan da her yıl törenler için 10 ay önceden planlamalara başladıklarını söyledi. Sullivan, bölgeye her yıl 10 bin genç Avustralyalı ve Yeni Zelandalı'nın geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Bütün gece burada kalıyorlar. Onları olabildiğince rahat ettirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda Anzak Koyu ve Lone Pine (Tek Çam) Anıtı'na toplam 10 bin kişilik portatif tribün kurduk. Tuvaletten aydınlatmaya herşeyi düşündük. Yine konuklarımıza gece boyunca yemek, su, çay ve kahve sağlama imkanımız olacak. Tören sonrası çöplerin toplanması için 25 bin çöp torbası hazırlandı. Törenlere katılacak Avustralyalı ve Yeni Zelandalı gençler burada 1915'teki şartları anlamaya çalışacak. Zaten bizim istediğimiz de, buraya çıkarma yapan askerler ile vatanlarını savunan askerleri anlamaları. Bu nedenle her yıl buraya küçük bir şehir inşa ediyoruz."

İÇKİ YASAĞI TÜRK HALKINA SAYGIDAN

Avustralya Gaziler Bakanlığı Müsteşarı Mark Sullivan, Anzak Koyu'ndaki törenleri kapsayan içki yasağının 3 yıl önce başladığını, bu yıl da yasağın uygulanmaya devam edeceğini açıkladı. Sullivan, "Anzak torunları buraya hem atalarını anmak, hem de barış için geliyor. Türk halkının gelenek, görenek ve kültürlerine saygı duydukları için bu yasağı anlayışla karşılıyorlar. Geçtiğimiz yıl tören alanına içki sokmaya çalışan 10 kadar kişi tespit edilmişi. Ama inanıyorum ki bu yıl hiç olmayacak. Barışa katkı sunmaya gelen Anzak torunları Türkler'e büyük bir saygı duyuyor" dedi.

TÖRENLER 2 GÜN SÜRECEK

Çanakkale Kara Savaşları ve Anzak Çıkarması'nın 93'ncü yıldönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası'nda iki gün boyunca çok sayıda tören düzenlenecek. İlk olarak 24 Nisan sabahı saat 09.00'da Çanakkale Kara Savaşları'nın 93'ncü yıldönümü nedeniyle Şehitler Abidesi'nde savaşan tüm ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla uluslarası tören düzenlenecek. Bu töreni Fransız Anıtı ve İngiliz Helles Anıtları'nda yapılacak törenler takip edecek. Anzak Çıkarması'nın 93'üncü yıldönümü nedeniyle 25 Nisan sabahı saat 05.30'da Avustralya ve Yeni Zelanda tarafından Anzak Koyu'nda Şafak Ayini töreni gerçekleştirilecek. Ardından Avustralya'nın Lone Pine, 57'nci Alay Şehitliği ve Conkbayırı'ndaki Yeni Zelanda Anıtları'nda törenler düzenlenecek. Törenlere Avustralya'yı temsilen Savunma Bakanı Joel Fitzgibbon, Hava Kuvvetleri Komutanı General Geoff Shepherd, Gaziler Bakanlığı Müşteşarı Mark Sullivan katılacak. Yeni Zalanda'yı temsilen Dışişleri Bakanı Winston Peters, Hava Kuvvetleri Komutanı General Marshal Graham Linttott bulunacak. Türk hükümetini temsilen kimin katılacağı ise henüz açıklanmadı.