ANA SAYFA     HAKKIMIZDA     MÜZE     ŞEHİTLERİMİZ     DOKÜMAN ARŞİVİ     FOTOĞRAF ARŞİVİ     GEZİ     YAZARLARIMIZ     İLETİŞİM  
 
  Müze  
  1. Dünya savaşı  
  İtilaf Dev. Savaş Planları  
  Ordular  
  Savaşa Girmemiz  
  Komutanlar  
  Çanakkale Savaşı  
  Deniz Savaşları  
  Hava Savaşları  
  Kara Savaşları  
  Cephede Koşullar  
  Gaz Kullanıldı mı?  
  Savaşın Sonuçları  
  Savaşın Etkileri  
  Çanakkale ve Yahudiler  
  Şehitlerimiz  
  Gazilerimiz  
  57. Alay Tarihi  
  Asker Mektupları  
  Anzaklar  
  Arşivlerde Çanakkale  
  Çanakkale Gençlik ve Sporcular  
  Asker İmamlar  

Sitede Ara


 

Kara Savaşları

« Geri   

    Güney Cephesi     Kuzey Cephesi
    Suvla Çıkarması
 

Suvla Çıkarması

   Paylas


Tümen komutanlarına, bu gece karanlıktan faydalanarak İngilizlere yaklaşmalarını ve 9 Ağustos 1915 sabahı taarruza başlamasını bildirir. Ismailoglu Tepesi’ndeki kuvvetlerle 9. topçu alayının bataryalarını, 12. tümen emrine verdi. Yarbay Willmer, Ece Limanıyla Büyük Kemikli arasındaki kuvvetlerin yönetimiyle görevlendirildi.

Limon Fon Sanders , 7 Ağustos 1915 aksamı Saros’ tan gelmekte olan kuvvetlerle birlikte bir karsı taarruz’un hemen yapılmasını düşünmekteydi.
Grup komutanı Albay Fevzi 5. ordu komutanı’na, Taarruz edilecek saatte Saros’tan gelmekte olan kıtaların kol baslarıyla Anafartalar’a yaklaşabilecegini; böyle bir taarruzun kötü sonuç yaratabileceğini savunmuştu.

Albay Fevzi için mutsuz olan bu olay daha büyük bir mutluluğun dogmasına Albay Mustafa Kemal’in bir kez daha üstün güç ve yetenekliliğini göstermesi olanağına yol açmıştır “Liman Fon Sanders Kurmay Albay Mustafa Kemal’i 8 Ağustos 1915 günü saat 21.45 ‘te Anafartalar Grup Komutanlığına atar.” “Ordu komutanlığından, kuzey grup komutanlığı kanalıyla , Anafartalar grup komutanlığını üzerine almak için Camlı Tekke’ye hareket etmesi de 9 Ağustos sabahı tan vakti düşmana saldırması gerektiği bildirilir.” Mustafa Kemal, 9 Ağustos sabahı, 12. tümenle 9. İngiliz kolordusu’na , 7. Tümenle de Anzak Kolordusu ile iş birliği yapmasına engel olmak amacıyla Damakçılık Bayırı y.nünde saldırıya geçer. Her iki tümenin saldırıları da başarılı olur.

8 Ağustos 1915 günü boyunca Türk tarafında olaylar bu şekilde oluşurken, İngiliz tarafında da benzer biçimde geçmekteydi.

Liman Fon Sanders Kurmay Albay Mustafa Kemal’i 8 Ağustos 1915 günü saat 21.45 ‘te Anafartalar Grup Komutanlığına atar.” “Ordu komutanlığından, kuzey grup komutanlığı kanalıyla, Anafartalar grup komutanlığını üzerine almak için Camlı Tekke’ye hareket etmesi de 9 Ağustos sabahı tan vakti düşmana saldırması gerektiği bildirilir.” Mustafa Kemal, 9 Ağustos sabahı, 12. tümenle 9. İngiliz kolordusuna, 7. Tümenle de Anzak Kolordusu ile iş birliği yapmasına engel olmak amacıyla Damakçılık Bayırı yönünde saldırıya geçer. Her iki tümenin saldırıları da başarılı olur.

8 Ağustos 1915 günü boyunca Türk tarafında olaylar bu şekilde oluşurken, İngiliz tarafında da benzer biçimde geçmekteydi.

“8 Ağustos’ ta Koks Roselin kumandası altındaki İngiliz grupları sabaha doğru ilk saldırıya geçerler. Bazı birliklerle bir parça ilerlediler ve Conk Bayırı’nın keskin sırtları üzerinden Çanakkale Boğazı’ nın mavi sularını bir an için gördüler fakat arkasından bizim mukabil saldırımız yapıldı. 64. alayın iki taburu bu ileri gelenleri geri püskürttü, her iki tarafta çok kayıplar verdi bir miktar tutsak ele geçirildi”.

Kaynak
-Moorehead, Alan, 1956 Gallipoli Oğan kitapçılık
-AKSIT, İlhan, Çanakkale Savaşları “ Harp Sahaları ve Abideleri” Fatih Yayınevi, İstanbul, Fatih Yayınevi Matbaası, 1973
-ARTUC, İbrahim, 1915 Çanakkale Savaşları, Kastaş Yayınları, İstanbul, Zafer Matbaası, Ocak 1992.
-AY, Behsat, Çanakkale’ den Laik Cumhuriyete, Barok Yayınları, İstanbul, Erdoğan Ofset, 1992
-Birinci Dünya Harbi’nde Türk Harbi, 5. Cilt, Çanakkale Cephesi Harekatı, Birinci Kitap. T.C. Genel Kurmay Askeri
-Tarih ve Strateji Etüd Başkanlığı Askeri Tarih Yayınları, Ankara, Genel Kurmay Basımevi 1980
-CAMOGLU, Şemsettin, Çanakkale Boğazı ve Savaşları, Çanakkale Şubesi Yayınları, İstanbul, Kurtulmuş Matbaası, 1962
-EREN, Ramazan, Çanakkale Savaşlarının Manevi Ehemmiyeti, Nesil Basım Yayın, İstanbul, Nesil Matbaacılık, 1999
-GUZEL, Abdurrahman ,Avusturya Tarihinde Gelibolu / Çanakkale, Atatürk ve Çanakkale Savaşları’nı Araştırma Yayınları, Ankara, Semih Ofset Matbaacılık,1996.
-IGDEMIR, Uluğ, Anafartalar Muharebatı’ na Ait Tarihçe, TTK. Yayınları, Ankara TTK Basımevi, 1990.
-IGDEMIR, Uluğ, Atatürk’ün Yasamı, TTK Yayınları, Ankara, TTK Basımevi, 1980
-KIZILDAG, Selçuk, Çanakkale Cesaretin Bedeli, Arma Yayınları, İstanbul,Bayrak Matbaası 2003.
-TUNCOKU, A.Mete, Anzaklar’ ın Kaleminden Mehmetçik, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkez Yayınları, Ankara, Yücel Ofset, 1997
-YILDIZ, Cemalettin, Türkiye’den Çanakkale ye Anılarla Bakış, Çanakkale Kültür ve Turizm Yayınları, İzmir, 2003

Bu Yazı 54127 kere okunmuştur.


Sayfalar  1 2 3 4 56
 

 
 

Sitede yayınlanan her türlü yazı, haber, resim, şiir, müzik ve videonun izinsiz kullanılması, yayınlanması yasaktır.

 

Tasarım & Programlama ÜÇBOYUT