ANA SAYFA     HAKKIMIZDA     MÜZE     ŞEHİTLERİMİZ     DOKÜMAN ARŞİVİ     FOTOĞRAF ARŞİVİ     GEZİ     YAZARLARIMIZ     İLETİŞİM  
 
  Müze  
  1. Dünya savaşı  
  İtilaf Dev. Savaş Planları  
  Ordular  
  Savaşa Girmemiz  
  Komutanlar  
  Çanakkale Savaşı  
  Deniz Savaşları  
  Hava Savaşları  
  Kara Savaşları  
  Cephede Koşullar  
  Gaz Kullanıldı mı?  
  Savaşın Sonuçları  
  Savaşın Etkileri  
  Çanakkale ve Yahudiler  
  Şehitlerimiz  
  Gazilerimiz  
  57. Alay Tarihi  
  Asker Mektupları  
  Anzaklar  
  Arşivlerde Çanakkale  
  Çanakkale Gençlik ve Sporcular  
  Asker İmamlar  

Sitede Ara


 

Kara Savaşları

« Geri   

    Güney Cephesi     Kuzey Cephesi
    Suvla Çıkarması
 

Suvla Çıkarması

   Paylas


8 Ağustos Günü Harekatı ve Harekatın Sonucu

8 Ağustos 1915 sabahı için tasarlanan taarruz, 12. tümenin zamanında toplanma bölgesine gelememesinden dolayı, yapılamadı. Bu durumu öğrenen 5. ordu komutanı, taarruzun 8 Ağustos günü günesin batısıyla başlamasını emretti. Bu emir üzerine grup komutanı Albay Fevzi, taarruza hazırlık olmak üzere, sabahleyin 12. tümenin Tursun K.yünün batı sırtlarında ; 7. tümeninde ,Küçük Anafartalar’ ın doğu sırtlarında hazırlık durumu almalarını bildirdi.” Tümenler yaklaşık olarak 8 Ağustos öğleye doğru emredilen hazırlık düzenini alabilmişlerdi. Grup komutanı taarruz hakkında gereken talimatı vermek üzere Tümen komutalarına Camlı Tekke’ye çağırır. İngiliz ve Türk birliklerinin durumu anlatıldı.

Netice de 12. tümene , Sülecik-Mestantepe hattı; 7. tümene de , Damakçılık Bayırı taarruz hedefi olarak saptandı. Aynı zaman da taarruzun 8 Ağustos 1915 günü başlayacağı emredildi. Tümen komutanları, birliklerin pek yorgun olduğunu; yapılan uzun yürüyüşte çok döküntü verdiklerini, taburların yarı mevcutla gelebildiklerini ; bu durumda, bu gün akşam üzeri yapılacak bir taarruz’u başarıya ulaştıracak durumda olmadıklarını; eğer Taarruz’un kesin olarak bu gün yapılması emredilse, bir felakete uğranılması ihtimalinin kesin olduğu görüşünde bulunduklarını belirttiler.

Grup komutanı Albay Fevzi, tümen komutanlarına hak vermişti. Bu yorgun birliklere, İngilizlerin gözü önünde, üstün deniz ve kara topçu ateşi altında dört beş kilometrelik bir yaklaşma yürüyüşü yaptırdıktan sonra taarruz ettirmenin çok zayiata neden olacağını göz önüne alarak, bu taarruzda basarı sansı ve umudu olmadığına karar vermişti. Bundan ötürü taarruzdan vaz geçer.

Tümen komutanlarına, bu gece karanlıktan faydalanarak İngilizlere yaklaşmalarını ve 9 Ağustos 1915 sabahı taarruza başlamasını bildirir.

Ismailoglu Tepesi’ndeki kuvvetlerle 9. topçu alayının bataryalarını, 12. tümen emrine verdi. Yarbay Willmer, Ece Limanıyla Büyük Kemikli arasındaki kuvvetlerin yönetimiyle görevlendirildi.

Limon Fon Sanders , 7 Ağustos 1915 aksamı Saros’ tan gelmekte olan kuvvetlerle birlikte bir karsı taarruz’un hemen yapılmasını düşünmekteydi.
Grup komutanı Albay Fevzi 5. ordu komutanı’na, Taarruz edilecek saatte Saros’tan gelmekte olan kıtaların kol başlarıyla Anafartalar’a yaklaşabileceğini; böyle bir taarruzun kötü sonuç yaratabileceğini savunmuştu.

“8 Ağustos 1915 sabahı için tasarlanan taarruz , 12. tümenin zamanında toplanma bölgesine gelememesinden dolayı, yapılamadı. Bu durumu öğrenen 5. ordu komutanı, taarruzun 8 Ağustos günü günesin batısıyla başlamasını emretti. Bu emir üzerine grup komutanı Albay Fevzi, taarruza hazırlık olmak üzere, sabahleyin 12. tümenin Tursun Köyünün batı sırtlarında ; 7. tümeninde ,Küçük Anafartaların doğu sırtlarında hazırlık durumu almalarını bildirdi.” Tümenler yaklaşık olarak 8 Ağustos öğleye doğru emredilen hazırlık düzenini alabilmişlerdi. Grup komutanı taarruz hakkında gereken talimatı vermek üzere Tümen komutalarına Camlı Tekke’ye çağırır. İngiliz ve Türk birliklerinin durumu anlatıldı.

Netice de 12. tümene , Sülecik -Mestantepe hattı; 7. tümene de , Damakçılık Bayırı taarruz hedefi olarak saptandı. Aynı zaman da taarruzun 8 Ağustos 1915 günü başlayacağı emredildi.

Tümen komutanları, birliklerin pek yorgun olduğunu; yapılan uzun yürüyüşte çok döküntü verdiklerini, taburların yarı mevcutla gelebildiklerini ; bu durumda, bu gün akşam üzeri yapılacak bir taarruz’u başarıya ulaştıracak durumda olmadıklarını; eğer Taarruz’un kesin olarak bu gün yapılması emrolunursa , bir felakete uğranılması olasılığının kesin olduğu görüşünde bulunduklarını belirttiler.

Grup komutanı Albay Fevzi, tümen komutanlarına hak vermisti. Bu yorgun birliklere, İngilizlerin gözü önünde, üstün deniz ve kara topçu ateşi altında dört beş kilometrelik bir yaklaşma yürüyüsü yaptırdıktan sonra taarruz ettirmenin çok zayiata neden olacağını göz önüne alarak, bu taarruzda basarı sansı ve umudu olmadığına karar vermişti. Bundan ötürü taarruzdan vaz geçer.

Bu Yazı 54246 kere okunmuştur.


Sayfalar  1 2 3 45 6
 

 
 

Sitede yayınlanan her türlü yazı, haber, resim, şiir, müzik ve videonun izinsiz kullanılması, yayınlanması yasaktır.

 

Tasarım & Programlama ÜÇBOYUT