ANA SAYFA     HAKKIMIZDA     MÜZE     ŞEHİTLERİMİZ     DOKÜMAN ARŞİVİ     FOTOĞRAF ARŞİVİ     GEZİ     YAZARLARIMIZ     İLETİŞİM  
 
  Müze  
  1. Dünya savaşı  
  İtilaf Dev. Savaş Planları  
  Ordular  
  Savaşa Girmemiz  
  Komutanlar  
  Çanakkale Savaşı  
  Deniz Savaşları  
  Hava Savaşları  
  Kara Savaşları  
  Cephede Koşullar  
  Gaz Kullanıldı mı?  
  Savaşın Sonuçları  
  Savaşın Etkileri  
  Çanakkale ve Yahudiler  
  Şehitlerimiz  
  Gazilerimiz  
  57. Alay Tarihi  
  Asker Mektupları  
  Anzaklar  
  Arşivlerde Çanakkale  
  Çanakkale Gençlik ve Sporcular  
  Asker İmamlar  

Sitede Ara


 

Cephede Koşullar (yeni)

« Geri   

    Askerlerin Sosyal İhtiyaçlarının Temini     Bitler
    Cephede Askerin Maneviyatı     Dinlenme ve Eğlence
    Hastalıklar     Sinekler
    Siperde Koşullar     Siperde Koşullar
    Su Sorunu     Yaralı ve Ölüler
    Yiyecek
 

Askerlerin Sosyal İhtiyaçlarının Temini

   Paylas

Yemek

Siperlerde yeni bir hayat kuran askerlerin ihtiyaçlarının karşılanmasını Türk milleti ihmal etmemiş, elinden gelen her türlü çabayı göstermiştir. Cephe gerisinde tedavi için gelen askere evindeki yatağını verirken, cephedeki asker kardeşleri için de elinden gelen aynî ve nakdî yardımı yapmaktan geri kalmamıştır.

Muharebelerin bütün şiddetine rağmen askerin yemek ihtiyacı karşılanmıştır. Önceden de belirtildiği üzere, Yarımada’daki askerin iâşe ihtiyacı, en az iki hafta yetecek seviyede tutulmaya çalışılmıştır. Cephede karşılaşılan en önemli sıkıntı bombardıman korkusu ile geriye kurulan mutfaklardan yemeklerin ileri siperlere sıcak gelmemesi olmuştur. Bu nedenle askerlerin en çok şikâyeti soğuk gelen yemekler konusunda olmuştur. Cephe gerisinde pişirilen ekmekler ve mutfaklardan alınan yemekler genellikle merkeplerle askerlerin dar, sıçan yolu olarak vasıflandırdıkları irtibat yollarından bölük eminleri tarafından getirilerek ihtiyat mevzilerinde dağıtımı yapılmıştır .

Pişirilen yemeklere gelince; genellikle kuru bakliyâta dayanmaktaydı; pirinç çorbası, etli fasulye, etli nohut, bulgur pilavı, kuru bakla ve hoşaf verilmiştir. Askerlerin çerez neviden kuru üzüm ve fındık gibi çerezleri de ihmal edilmemiştir .

En ön siperdeki askerin çay ihtiyacı da düşünülmüştür. Bu konuda özellikle Hilâl-i Ahmer Cemiyeti’nin faaliyetleri pek önemlidir. Ayrıca Sahra Sıhhiye Müfettişi tarafından askerin kendi imkânları ile çay pişirmesi için semaverler gönderilerek bir an önce siperlere dağıtımının yapılması istenmiştir . 5. Ordu’da çay ve şeker ihtiyacı baş göstermesi üzerine Sahra Sıhhiye Müfettişliği’nden kıtalara, sıhhiye bölüklerine ve seyyar hastanelere yeterli miktarda çay ve şeker gönderilmesi istenmiştir .

Burada da görüldüğü gibi askerin cephedeki sosyal ihtiyaçlarının birçoğu karşılanmaya çalışılmıştır. Mektup yazılması için gerekli kağıttan, askerin sigara ihtiyacına kadar küçük ama önemli birçok malzemenin teminine çalışılması, cephedeki askerin yalnız bırakılmadığının ispatı adına önemlidir.

Bu çerçevede askerin kendisine sahip çıkıldığını görmesi ve maneviyâtının yüksek tutulması için yukarıda kısaca değinildiği üzere çay hizmetleri ihmal edilmemiştir. Cephede bir bardak sıcak çayın ifâ ettiği anlamı bilen Hilâl-i Ahmer Cemiyeti bu konuda geri kalmamış, cephe ve cephe gerisinde birçok yerde çayhaneler ve
misafirhaneler kurmuştur.

Bu Yazı 14952 kere okunmuştur.


Sayfalar 1 2
 

 
 

Sitede yayınlanan her türlü yazı, haber, resim, şiir, müzik ve videonun izinsiz kullanılması, yayınlanması yasaktır.

 

Tasarım & Programlama ÜÇBOYUT