ANA SAYFA     HAKKIMIZDA     MÜZE     ŞEHİTLERİMİZ     DOKÜMAN ARŞİVİ     FOTOĞRAF ARŞİVİ     GEZİ     YAZARLARIMIZ     İLETİŞİM  
 
  Müze  
  1. Dünya savaşı  
  İtilaf Dev. Savaş Planları  
  Ordular  
  Savaşa Girmemiz  
  Komutanlar  
  Çanakkale Savaşı  
  Deniz Savaşları  
  Hava Savaşları  
  Kara Savaşları  
  Cephede Koşullar  
  Gaz Kullanıldı mı?  
  Savaşın Sonuçları  
  Savaşın Etkileri  
  Çanakkale ve Yahudiler  
  Şehitlerimiz  
  Gazilerimiz  
  57. Alay Tarihi  
  Asker Mektupları  
  Anzaklar  
  Arşivlerde Çanakkale  
  Çanakkale Gençlik ve Sporcular  
  Asker İmamlar  

Sitede Ara


 

Kara Savaşları

« Geri   

    Güney Cephesi     Kuzey Cephesi
    Suvla Çıkarması
 

Suvla Çıkarması

   Paylas


6-7 Ağustos sürecinde İngilizler Lalebaba’ ya çıkarma yapmışlar, Karakol Dağına kadar ilerlemişler ve Softa Tepe deki Bursa Jandarma Taburu’nun sağ kanadını tehdit eder duruma gelmişti. Bir tabur kadar İngiliz kuvvetinin Tuzla Gölü’ nden doğuya doğru ilerlediği ve Suvla Körfezinde birçok gemilerin bulunduğu da görülüyordu. Bu olaylar üzerine bölgedeki Türk savunması komutanlar aracılığıyla artırılır. Bursa Jandarma Tabur komutanı kıtalarını Sülecik ve kuzey hattına kadar çekmeye karar verdi. Bu arada bir bölüğü kükürtlü pınar’daki topçunun geri çekilmesini korumak üzere o yöne gönderdi.

“Kireç Tepe’yi Yüzbaşı Kadri komutasındaki Gelibolu Jandarma Taburu, Mestan Tepe’yi Binbaşı Tahsin emrindeki Bursa Jandarma Taburu ile Yüzbaşı Şevki emrindeki 2. piyade taburu savunuyordu. İngilizler, kendilerine oranla zayıf olan bu üç tabur karsısında bocaladılar ve durdular” Mestan Tepe’ye ilerlemekte olan İngiliz birlikleri, ilerlemeyi başaramadı ve Bursa Jandarma Taburu Cephesinde hiçbir girişimde bulunamadı. Yine İngilizlerin bir tabur kadar kuvveti, Büyük Kemikli yönünden Kireç Tepe’ye doğru ilerlemeye başlamıştı. Bu Taburu da Kireç Tepe’ye varmış olan Gelibolu Jandarma Taburunun 4. bölüğü karşıladı. Bu bölüğün komutanı Yüzbaşı Kadri Kireç Tepe’ye gelip durumu görmüş ve bu tepedeki bölüğü 1. bölüğüyle takviye ederek savunmayı kuvvetlendirmişti.

Böylece İngiliz kuvvetlerinin yaptığı bütün taarruzlar, basarıyla durdurulmuş oldu. 6-7 Ağustos 1915 gece yarısından önce düşman, Sazlıdere ve Tuzla Gölü arasındaki bölgeden taarruz etmiş; bir muhriple üç taşıt gemisi de iki Kemikli Burnu arasındaki limana girerek çıkarma yapmıştır. Büyük Beşiğe kıyısını gözetleyen bir gambota atılan mermilerden üçünün isabetiyle gambot yana yatmış ve başka bir gambot tarafından Bozcaada’ ya çekilmiştir. 10. İngiliz tümeni karaya çıkıp, 11. İngiliz Tümeninden de iki tugayın bu tümene katılmasıyla Mestan Tepe’ye taarruz emri verilmiştir, ancak bu uygulanamamıştır. Bunun nedeni Bursa Jandarma Taburu Komutanı’nın durumunda haberdar olup Safran Tepe deki kuvvetlerini geri çekmesi, buna mukabil İngilizlerin Safran Tepe’yi ele geçirmesidir. Bu esnada 34. Tugay komutanı, 32. ve 34. tugayların Mestan Tepe doğrultusunda; 31. Tugayın İsmailoğlu tepesi doğrultusunda ilerleyeceği ve 32. ve 34.

Tugayların kuzey yanını koruyacağına dair emir verilir.Bu emir talimat eksikliğinden dolayı uygulanamaz. İngiliz taarruzu ancak 7 Ağustos akşam üzeri yapılabilmiştir. Ana taarruz planına aykırı olarak sadece küçük bir tepenin alınmasıyla yetinmişlerdi. Bölgedeki Türk birlikleri, İngilizlerle teması kesmeyi basarmış; Ismailoglu Tepesi’ne çekilmiştir. Bu süreçte 9. Kolordu Komutanı General Stopford’ un hedefine ulaşması için arkada büyük bir engel yoktu. Ağustos’un 7. günü, 5 Tugaylık büyük bir kuvvet geniş bir cepheye yayılmış 3000 kişilik Türk birliklerini doğuya doğru atarak Küçük Anafarta - Tekke Tepe ve kuzey hattını ele geçirmesi hiçte zor olmayan bir fırsattı. Böyle bir basarı, çıkarma bölgesinin emniyet altına alınmasını sağladıktan sonra Arı Bur’ nu kesimindeki Türk kuvvetlerinin sağ yanını tehdit edecek; birkaç kilometre ilerlemesi durumunda da, Çanakkale Boğazı’ nın ateş altına alınması sağlanabilecekti. “Ancak Suvla’ ya çıkan General Stopford’un komutasındaki 9. kolordu sadece Mestan Tepeyle kuzeyde Karakol Dağı’ nın bir kısmını alabilmiş, karsısında üç taburluk kuvvet bulunmasına rağmen gerekli ilerleme emri verilmediğinden ileri harekete geçmemişlerdi.” Kıyıda 800 metre kadar içeriye ilerlenebilmiş ve bu dar alanda sıkışıp kalmışlardı.

Böylece saatler boyunca aynı ilginç ve inanılmaz sahne devam eder; ellerinde tek bir makineli tüfek bulunmayan 1500 kadar Türk askeri birkaç havan topu kullanarak 20.000 kişilik İngiliz ordusunu bomboş bir ovada ileri geri harekata zorlar. İngiliz askerleri son derece deneyimsizdir. Binbaşı Willmer, Liman Von Sanders’ e gönderdiği bir mesajda düşmanın çalılıklarda siper almadan “ dimdik” yürüdüklerini belirtir. ve ekler: “ Düşman henüz saldırı olarak nitelendirilebilecek ciddi bir girişimde bulunmadı. Tam tersine büyük bir çekingenlikle ilerliyor”. ancak bu durum süresiz değildir. Bu nedenle Bolayır’ dan gelecek takviye birliklerinin hızlandırılması için neredeyse komutanına yalvarır.

7 Ağustos 1915 günü bu olaylar olurken Anafartalar bölgesi komutanı Yarbay Wilmer, Kuzey gurubu komutanlığında takviye ister. Bu isteğe karsı 7. ve 12. Tümenlerin Saros’ tan Anafartalar doğru ilerlemekte oldukları bildirildi. Takviye birliklerinin yetişmesine kadar geçen sürede, İngilizlerin ilerlemesinin her ne şartla olursa olsun durdurulması emredilmişti ve öylede oldu. Yarbay Wilmer, bu sırada kuzey gurup komutanlığına bir rapor göndererek kuvvetinin azlığını, cephesinin genişlediğini, Büyük Kemikli ile Softa Tepenin boşaltıldığını, Mestan Tepe’nin elde tutulmasına çalışacağını, Kireç Tepeye doğru ilerleyen İngilizlerin Türk kuzey kanadını tehdit ettiğini, bir kısım İngiliz kuvvetinin Pınar Tepe’ye doğru ilerlediğini, Gelibolu Jandarma Taburu Komutanının Kireç Tepe’de bir buçuk bölüklük bir kuvvetle yiğitçe direnmekte olduğunu bildirmişti.

Bu raporu alan kuzey gurup komutanı, Tayfur bölgesindeki süvari alayında iki bölüğün Anafartalar bölgesi emrine gönderilmesi emrini vermiş; ayrıca durumun önemini 5. ordu komutanlığına bildirmişti. Bu bilgileri alan 5. ordu komutanı Liman Von Sanders, Maydos ( Eceabat) kuzeyindeki Yalova ‘dan 7 Ağustos 1915 günü bölgedeki gelişmeler hakkında bir rapor gönderir.

Bu Yazı 54201 kere okunmuştur.


Sayfalar  1 23 4 5 6
 

 
 

Sitede yayınlanan her türlü yazı, haber, resim, şiir, müzik ve videonun izinsiz kullanılması, yayınlanması yasaktır.

 

Tasarım & Programlama ÜÇBOYUT