ANA SAYFA     HAKKIMIZDA     MÜZE     ŞEHİTLERİMİZ     DOKÜMAN ARŞİVİ     FOTOĞRAF ARŞİVİ     GEZİ     YAZARLARIMIZ     İLETİŞİM  
 
  Müze  
  1. Dünya savaşı  
  İtilaf Dev. Savaş Planları  
  Ordular  
  Savaşa Girmemiz  
  Komutanlar  
  Çanakkale Savaşı  
  Deniz Savaşları  
  Hava Savaşları  
  Kara Savaşları  
  Cephede Koşullar  
  Gaz Kullanıldı mı?  
  Savaşın Sonuçları  
  Savaşın Etkileri  
  Çanakkale ve Yahudiler  
  Şehitlerimiz  
  Gazilerimiz  
  57. Alay Tarihi  
  Asker Mektupları  
  Anzaklar  
  Arşivlerde Çanakkale  
  Çanakkale Gençlik ve Sporcular  
  Asker İmamlar  

Sitede Ara


 

57. Alay Tarihi

« Geri   

    57 nci Piyade Alay Sancağı     Balkan Savaşı
    Çanakkale Cephesi (1.Bölüm)     Çanakkale Cephesi (2.Bölüm)
    Filsitin Cephesi     Galiçya Cephesi
    Trablusgarp Cephesi
 

Balkan Savaşı

   Paylas


Bu suretle ilk uygun ve elverişli durumda düşmana baskın şeklinde Taarruz etme düzeni alındı. Bu düzende başlayan muharebede de önce düşman topçusu mevzi değiştirmek zorunda bırakıldı. Düşman piyadesine ağır kayıp verdirildi. Süvarisine de makineli tüfek ateşleri ile pek çok kayıp verdirildi. Muharebe başarılı bir şekilde sürdürüldü. Düşman kuvvetlerinde geri çekilme belirtileri görülmeye başladığı sırada Perbelice doğrultusunda çekilme emri alındı.

19 ncu Tümen Komutanlığının 5 Kasım 1912'de öğleden sonra emirle çekilmesi üzerine Sırplar ilerlemelerine devam ettiler. Artçı birliklerimizin de geri çekilmesinden sonra saat 15:00'de Kırçova'ya girdiler.

Güçsüz ve yorgun düşen 19 ncu Piyade Tümeni, Kolordu emri ile 7 Kasım 1912 tarihinde Manastır dolaylarına çekildi. Burada 19 ncu Tümen ve bağlı birlikleri tahkimat ve iaşe faaliyetleriyle toplanmaya çalıştı. Yeni bir savunma düzeni oluşturuldu. 57 nci Piyade Alayı şu şekilde tertiplenmişti; 1 nci Tabur Yısulay, 2 ve 3 ncü Tabur Sekran'da, Ağır Mitralyöz Bölüğü Çirnovir'de mevzi almıştı. 57 nci Piyade Alayı bu hatlarını tahkim ederek savunma düzeni aldı.

Manastır Meydan Muharebesi: (17 Kasım 1912)

Sırplar Kırçova'yı işgal ettikten sonra İlerlemelerine devam ettiler. 57 nci Piyade Alayının 1 nci Taburu Orazır'da 39 ncu Piyade Alayının emrinde, 2 nci Taburu ve bir bataryası İse Çirnovir güneyinde savunma tertibi aldılar. 17 Kasım 1912 tarihinde Çırnabuka-Yısulay hattından hareket eden iki düşman piyade alayı Semniçe Suyunu geçerek Dragarına-bragajan hattına yaptığı taarruzla burada bulunan sahra bataryalarımızı ele geçirdi. Dağ bataryası Koçişte'ye çekildi. Ayrıca 57 nci Piyade Alayının 2 nci Taburu ve iki tabur daha dağınık bir durumda geri çekildiler.

7 nci Kolordu Komutanı Fethi Bey 17/18 Kasım gecesi Koçişte sırtlarında perişan bir durumda bulunan erleri toparlamaya ve bir cephe kurmaya çalıştı. 57 nci Piyade Alayının 1 nci Taburu Koçişte'nin gerisindeki sırtlarda, dağınık bir halde geriye kaçan 49 ncu Piyade Alayının 1 nci Taburunun erleri ile birlikte boyun noktasında toplattırıldı. 57 nci Piyade Alayının 1 nci Taburu, Koçişte'deki düşmanı geri atma ve burayı tutma emrini aldı.

Düşman kuvvetleri Sinegov-Koçişte arasındaki cepheyi yararak Koçişte Tepesine kuzeyden ve doğudan taarruz etti. Bu sırada bir avuç askerle bir bölük komutanı gibi cepheyi saptamak ve düşmanı durdurmak gayretinde olan 19 ncu Tümen Komutanı Fethi Bey şehit düştü. Yapılan muharebelerde bir başarı sağlanamadı ve 7 nci Kolordu Komutanlığının emri ile 19 ncu Tümen Florina taraflarına çekildi. Sırplar 19 Kasım 1912 tarihinde Manastırı ele geçirdiler.

7 nci Kolordu bir kısım kuvvetleri ile Resne'de toplanmıştı. Kolordunun buradan çekilmesi üzerine Sırplar, 21 Kasım 1912 tarihinde Resne'ye girdiler. 21 Kasım 1912 tarihinde artçı görevinde bulunan 19 ncu Tümen, Sırpları Brov'da durdurdu.

23 Kasım 1912 tarihinde 57 nci Piyade Alayı Teşniçe'de bulunuyordu. Kolordu emri ile 19 ncu Tümen 26 Kasım 1912'de Kolonyaya hareket etti ve 27 Kasım 1912'de oraya vardı. Bu suretle Türk Ordusu yenilgiye uğramış olarak Güney Arnavutluğa sığındı. 27 Kasım 1912 tarihinde Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti. 28 Kasım 1912 tarihinde Başkomutanlık emri ile 19 ncu Tümen Yeskovik bölgesine gönderildi.
7 nci Kolordu İstanbul'a gitmek üzere Fiyer'de toplanmaya başladı. 21 Mayıs 1913 tarihinde verilen bir emirle her kolordu 400 mevcutlu üç taburdan mürekkep olmak üzere birer alay teşkil etti. Bu suretle 57 nci Piyade Alayı da kuruluştan çıkartıldı.

1913 yılında ordunun yeniden teşkilâtlanması kararlaştırılmış ve 11 Kasım 1913 tarihinde çıkan yeni Teşkilât Nizamnamesi (Teşkilât-i Umumiye Askerîye Nizamnamesi) ile Türk Kara Ordusu, Harbiye Nezaretine bağlı dört Ordu Müfettişliği halinde, biri bağımsız olmak üzere 13 Piyade Kolordusu, 38 Piyade Tümeni (ikisi bağımsız) ile 4 Süvari Tümeninden teşekkül ediyordu. 57 nci Alayda, 7 nci Kolordu bünyesinde ve 19 ncu Tümene bağlı olarak San'a (Yemen) da konuşlandırılmıştır..

MSB Arşiv Müdürlüğü 62-57 / 1-2.
MSB Arşiv Müdürlüğü 76-19 /76- 57
 


Bu Yazı 61968 kere okunmuştur.


Sayfalar  12
 

 
 

Sitede yayınlanan her türlü yazı, haber, resim, şiir, müzik ve videonun izinsiz kullanılması, yayınlanması yasaktır.

 

Tasarım & Programlama ÜÇBOYUT